Kwekerij Aarts

Innovatie

Als bedrijf blijven wij voortdurend innoveren. Energie besparing, mechanisering en robotisering zijn voor ons noodzakelijk om efficiënt te kunnen produceren. Via studieclubs en diverse adviseurs zijn wij voortdurend in gesprek om te kunnen blijven innoveren.

Hieronder verschillende gerealiseerde innovaties.

Innovatie duurzaam telen.

Onze nieuwste kas is voorzien van veel energie besparende maatregelen zoals een dubbel scherm, poly carbonaat gevels en een lucht behandeling systeem voor te ontvochtigen van de kaslucht met warmte terugwinning.

De doelstelling van deze kas bouwen was met netto 2,1 hectare uitbreiding niet meer energie gebruiken dan voorheen op 7,5 hectare. Hiervoor zijn dan ook aanzienlijke investeringen gedaan en deze zijn mogelijk gemaakt door een subsidie regeling vanuit ministerie van Economische zaken. ( MEI – regeling)

Door dit systeem te gaan gebruiken, en de kennis die we hiermee hebben opgedaan. Hebben we ons doel dubbel en dik behaald. Hierdoor hebben we zelfs ook nog in onze bestaande kassen sommige technieken  toegepast waardoor ons energie verbruik omlaag is gegaan. We hopen hiermee richting toekomst nog meer van deze stappen te kunnen maken.

Innovatie gewas ruimen

Een van onze recente ontwikkelingen is de gewasruimwagen. Binnen ons bedrijf krijgt arbeid verlichting veel aandacht. Deze ontwikkeling is er een van. Zo hebben wij geïnvesteerd in de daadwerkelijke oplossing voor het automatisch planten uit de kas ruimen. Dit was voorheen fysiek zwaar werk maar door de investering en medeontwikkeling van deze machine speciaal op maat gebouwd voor ons bedrijf gaat dit nu als een trein. Hiermee kunnen wij zowel ons komkommer als tomaten gewas volledig automatisch ruimen. Zo hoeven onze medewerkers dit zware werk niet meer te verrichten en blijven ze fit en actief om binnen ons bedrijf andere werkzaamheden te verrichten zoals gewas en oogstwerkzaamheden.

Als bedrijf blijven wij voortdurend innoveren. Energie besparing en verdere mechanisering zijn voor ons noodzakelijk om efficiënt te kunnen produceren. Via studieclub en diverse adviseurs zijn wij voortdurend in gesprek om dit innovatie beleid handen en voeten te geven.

Wij als bedrijf zijn per 7 december 2017 een samenwerking aangegaan met Innoveins komkommer cluster. Dit houd in Co-creatie en samenwerking op het gebied van R&D, specifiek gericht op de wensen en behoeften van innovatieve, vooruitstrevende komkommertelers, dat is waar het binnen het Komkommercluster allemaal om draait! Binnen vier innovatiethema’s (robotica, licht, teeltsystemen, gewasbescherming en waterzuivering) wordt door een omvangrijke groep komkommertelers samen met hoogwaardige kennispartners aan de innovaties van morgen gewerkt.

Innovatie mechanisatie en robotisering

Zo waren wij in 2012 het eerste bedrijf dat investeerde in een Q-pack machine, dit is een komkommer inpak-robot. Hiermee hadden we een wereldprimeur staan waar wij zelf en Aweta vele uren in gestopt hebben om tot dit exemplaar te komen. De inpak robot zorgt ervoor dat de komkommers in de juiste verpakking voor de eind-klant komen.

Hiervoor investeerden wij al in een nieuw concept voor een vergaande mechanisatie bij het sorteren en inpakken van komkommers. Via een innovatief systeem van transportbanden en een robot voor het pelletiseren van de pallets. Zo maakte wij van 2006 -2010 een grote stap naar automatisering: het transport, ontstapelen van kisten omkiepen, terug plaatsen van kisten, automatisch inpakken, sealen, palletiseren en labels maken.

Hier ziet u een filmpje van innoveins:

Gezamenlijk innoveren betekend uw kennis delen met andere  zodat alles meer wordt.

Eind 2016 hebben wij geïnvesteerd in een nieuwe sorteerlijn. Wij liepen vast in capaciteit en moesten daarom opzoek naar iets wat meer capaciteit had. In het voorjaar van 2017 draaide onze nieuwe sorteerlijn met een nieuwe sorteermachine, 5 robots, rotatiedumper en een pelletiseermachine die samen ervoor zorgen dat er bij ons 25.000 komkommers per uur gesorteerd kunnen worden.

Een van onze eerste innovaties waren de teeltgoten. We vonden dat we de werkhoogte voor onze medewerkers moesten verbeteren. Samen met een clubje andere telers gingen we opzoek naar de oplossing. We investeerde in teeltgoten. Dit gaf ons veel arbeidsbesparende en arbeidsvriendelijke voordelen. Bukken werd verleden tijd. Ook onze planten hebben het op teeltgoten beter naar hun zin, het klimaat rondom het gewas is beter zodat er minder schimmels optreden, de ligging van de matten is overal hetzelfde waardoor er geen te natte of droge plekken meer zijn in het substraat en het teveel gegeven water wordt opgevangen in de drain kanalen en kan zo weer worden hergebruikt.. Hierdoor kregen we betere groei en zijn we minder gevoelig voor ziekten, wat uiteindelijk weer een besparing oplevert met gewasbescherming.

Werkwijze

Onze werkwijze is steeds meer innoveren in zowel mensen als technieken, niet alleen onze planten groeien continue maar ook onze medewerkers zie je groeien. Eerlijkheid, respect, plezier, kwaliteit, en leren van elkaar zijn daarom sleutelwoorden die je bij ons terug ziet. Alleen door aan al deze punten te voldoen kunnen wij streven naar het beste. Daarom doen wij ons best om de beste te zijn.

Get in touch